Visitors

20 February 2012

Kerjaya saya

 
PUSTAKAWAN atau LIBRARIAN. Satu perkataan yang sinonim. PUSTAKAWAN itu apa? Pustakawan adalah Pustakawan ialah seseorang yang bekerja di perpustakaan dan membantu orang menemukan buku, majalah, dan informasi lain. (http://id.wikipedia.org/wiki/Pustakawan)

Pustakawan biasanya akan dikaitkan dengan BUKU.

 
 
Bagi yang bekerja sebagai pustakawan pasti tahu apa skop kerja mereka. Kalau masa kecik2 dulu. keje kat library ni, cop2 buku. Rupanya silap. Kerja sebagai pustakawan mengajar kita bertanggung jawab dalam pelbagai urusan, sebagai contoh berurusan dengan pelanggan (customer service), bahagian pembelian (memenuhi kehendak pengguna), bahagian rekod (rekod setiap material dalam library) dan marketing.



 
 
Kalau pakcik makcik boleh buat, apa guna wujudnya LIBRARY SCIENCE course.. cuma ramai yang kata bidang perpustakaan ini, di Malaysia hanyalah sebagai satu aset je. Ini kerana pensyarah saya pernah cerita perpustakaan di luar negara sangat penting.
 
Apa pun, hanya satu, bidang bukan library janganlah memperkecilkan kami di bidang ini. Kalau tidak tahu jangan membuat andaian bahawa perpustakaan hanya lakukan kerja mudah tiada tangungjawab yang berat. Setiap bidang ada tugas, ada tekanan, ada kepentingan. 
 
 

3 comments:

  1. akak suka duk lama2 kat situ..nak2 kalau jumpa buku yg menarik...tak nak balik pulak rasanya heheh

    ReplyDelete
  2. Library bg bdk sekolah men temp dating

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pencinta buku...lama tk gi perpustakaan..tgu anak2 besor2 sikit la.baru ada geng

      Delete