Visitors

26 January 2012

Kisah Pensyarah

Salam semua...

Tugasku bermula jam 8.30 pagi sehingga jam 8.00 malam. Alhamdulillah pagi-pagi anak-anak kolej swasta di tempatku sangat baik perilaku.. Memula buatlah segala kerja-kerja yang tertangguh, ditangguh, menangguh dan semua yang berkaitan tangguh menangguh.

Kisah ni bermula apabila satu pensyarah ni datang nak pulangkan buku di perpustakaan. Owhhh.. perpustakaan.. tempat aku kerja.. Pulang buku sepatutnya pada 26 Oktober 2011.. Cuba kira , dah 2 bulan lebih kot..ko pinjam buku tu... Macam biasa kenalah buat segala form..nak issue..

"Tolonglah..nie 1st time I tau kena denda kalau lewat.."- pensyarah
"tak boleh.. tahun nie memang no excuse..- u bawa form nie ke bursary untuk settle"
"I dont believe that..university lain boleh je pinjam tanpa kena denda"- event UiTM..
(dalam hati ku...hello...ni kolej swasta OK..collection sikit..tolak ansur r sikit..) nak banding dengan Institu pengajian yang besar..yang banyak koleksi..


*****
ringg...ring..(phone office berbunyi..da) - dapat agak dah sape

"Hello..U.. I --- yang tadi tu..."
"Ye saya..ada apa2 yang boleh saya bantu??"
"Eah..please lah..U tau tak I dah lah stress dalam kelas..then p library pulang buku..camni..lagi lah stress.."
"Erm.. macam mana saya nak tolong ye?"
"Tak boleh ke u bagi diskaun tak pun just renew it then settle"
"Maaf lah benda ni dah issue tak boleh lah"
"ala...I tak mao lah mention nama lecturer kat sini..U tak denda pun mereka"
tett..apa aku nak jawab?? ha..salah aku jugak..kunun baik hati tolong...

"Baiklah mulai tahun 2012 kami memang kuatkuasakan semua..termasuk pensyarah, staff and driver pun... yang menjadi pengguna perpustakaan mesti dan wajib mengikut peraturan..yang telah ditetapkan"

Moral of the story : lepas ni..rules...is rules.. OK..no friend..no boyfriend..

Ok..Miss.. after berbincang kami memberi kadar harga pelajar iaitu half harga yang U kena bayar then... kami bagi lagi sehingga hanya bayar RM10.00 sahaja..

pensyarah : ala..u tolonglah..deleted je record tu... cancel my record fines.. I know U can do..

Librarian : Annoying betui lah... (dalam hati je..)


(melalui email)

*last aku bagi emel aku kat boss besar mintak tulung dia reply kan email pensyarah tu

4 comments:

  1. Bila masa lak UiTM pulang buku lewat tak penah kena denda... pensyarah produk IPT mana la budak pompuan tu...

    *pensyarah tak cukup gedik yg selalu meminjam buku

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang musykil.. produk mana itu orang pun tak wat research ag...

      Delete
  2. kiranya sebelum ni u dah pernah tolong org lain untuk padamkan rekod ke camne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikkss.. bukan padam rekod da..mana lah reti..tak habis explore ag.. just sebelum nie tolong kira lebih kurang je... tak delah sampai delete record..dah menyalahi dah tu...

      Delete