Visitors

23 August 2011

BeRpantun lah pulak

 

Salam ramadhan... diam tak diam hampir kita ke penghujung Ramadhan
Bulan yang penuh keberkatan.
Awat gambar dok pening-pening??
ha...itu lah..kadangkala ada yang memberi seribu satu alasan..nak open puasa...
ahahaha~~



Pantun digubah pembuka cerit
Untuk tatapan rakan semua, 
Lafaz Bismillah jangan dilupa, 
Agar urusan dipermudah oleh-Nya.



Rejab, syaaban selesai sudah,
Hadir kini Ramadhan yang indah,           
Marilah kita mengerjakan Ibadah,
Tanda bersyukur kepada Allah.

Ramadhan bulan penuh rahmat,
Hayati ia setiap saat, 
Lakukan ibadat dengan taat, 
Agar hidup sentiasa diberkat.

Habis Ramadhan, raya mernjelma,
Semua insan bersuka ria,           
Fakir & miskin jangan dilupa,


Ramai juga orang tak puasa,
Simpan makanan dalam tin,
Diucapkan Selamat Hari Raya, 
Mohon maaf zahir & batin. 

Hari Raya setahun sekali, 
Duit raya jangan tak bagi, 
Tiba masa mengundur diri, 
Lain masa bertemu lagi.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


P/s : actually pantun nie dapat daripada some one..tapi tak berapa nak ingat siapa..harap tuan punya pantun nie..ikhlaskan hati ler bagi saya publish kat sini...

22 August 2011

Perpustakaan Awam Selangor


22 Ramadhan menjelang sudah... 
kiranya minggu ini adalah minggu terakhir sebelum menghitung hari nak balik kampung..
seronoknyerrr!!! hehe

Pepagi sesampai je di tempat keje,
Bos saya beritahu yang Selangor ada sebuah perpustakaan yang baru , menarik, tertarik.. lah
tak ada kat Malaysia, katanya...

Teruja pulak saya mendengarnye..
Pabila Bos saya p masuk je office dia..apa lagi
Cik Pinky pown dengan gigihnya google lah
then jumpa lah satu perpustakaan nie... dalam satu blog..namanya:

 Perpustakaan ini berada di di Seksyen 13, Shah Alam. Nie siap sediakan peta lagi...
sumber : Laman Web PPAS - KLIK untuk view  
 Jalan Kelab Golf 13/6, Kelab Golf Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Seksyen 13, 40100 Shah Alam
http://www.ppas.gov.my/

 
 Rakan-rakan yang aktif dalam bidang perpustakaan boleh lah melawat kat sini..mana lah tau... leh dapat idea improve korang nye library... kan.. terutama public library..
Jom kita VIEW Perpustakaan Awam Selangor:

luaran

dalaman: setiap tingkat mempunyai warna yang berbeza

susunan rak-rak buku

ruangan kanak-kanak

Tak pasti : mungkin untuk Internet searching @ OPAC

Ramai..kan penggunanya

Ruangan yang luas dan santai

mungkin bahagian kana-kanak..

Ini paling tak sangka..ada GYM kat sini


  • Ha..dah ada GYM..agak-agak ada cafeteria tak dalam perpustakaan nie??


===================

Waktu Perkhidmatan Perpustakaan Sepanjang Bulan Puasa
Hari : Isnin - Ahad
Masa Buka : 9.30 pagi
Masa Tutup : 5.00 petang
Perpustakaan DITUTUP pada hari Cuti Am dan Cuti Khas.

 ==========
Macammana?? agak-agak nak tengok yang real.. dah ada alamat ..apa lagi..jom buat Rombongan Che Kiah.. hehe

06 August 2011

Gimik di Ulang tahun sahabat

♪♫•*¨*•.¸¸♥♥¸¸.•*¨*•♪

Happy birthday to..u
happy birthday to..u
happy birthday to..

Rozilah (iela) and wan jaslim (wan)

happy birthday to..u..

♪♫•*¨*•.¸¸♥♥¸¸.•*¨*•♪

tepuk..tangan...yeah!!   

Selamat ulang tahun sahabat Ku
yang ke- ??
masing-masing jawab sendiri..


kek lebih kurang je, tapi kek semalam lagi sedap..yummy! yummy!

Dalam kami menjamu selera..
tetiba cik raksasa telah datang 
kira cam tetamu tak di undang lah..
kecoh sekejap..

inilah raksasa tu

semua menjerit..sampai ada yang naik atas kerusi
tak kurang juga yang berlari ke luar..
aduyaiii..

lepas tu bila raksasa tu dah hilang dari pandangan
kami pown duduk lah kembali
syoik..syiok makan
boleh plak raksasa tu datang kembali..
huru hara sebentar..

TAPI..
memang lawak lah..
gimik di birthday party cik iela

apa pun..
HAPPY BIRTHDAY IeLA
Ke- 26 tahun



05 August 2011

Ramadhan datang lagi

Salam Ramadhan semua!!

Ramadhan menjelang kembali !!! wah, gembira rasa, al maklum..masa nie lah kita sebagai umat Islam berusaha membuat kebaikan mendapatkan keredhaan dari NYA. Tahukah anda?? Ramadhan adalan bulan Allah.. uhmmm, tau kan?

Ha!! Awak yang depan screen nie..jangan wat muka berkerut-kerut…dah macam limau purut plak.. hehe. Ok..Ok.. jangan marah.. senyum sikit adik manis… barulah berseri-seri… 
=======

SAPE TAU APA ITU RAMADHAN??


“Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini.”


Sempena Ramadhan ni..jom kite nyanyi lagu nasyid..rasanya sejak sekolah rendah kot…

Lalala~~~

*****************


Harapan Ramadhan - Raihan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna..Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya

Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Salam Ramadhan semua... Puasa jangan tak puasa..