Visitors

18 February 2010

TOK IMAM DAN CIK CIKO....

Di sebuah kg ada 3 org remaja yg suka lepak. Sorang tu nama dia Ali,sorang tu Budin dan sorang lagi Ciko....

Aktiviti seharian depa ni menyebabkan tok imam tak senang duduk. Pd suatu hari tok imam dtg dengan niat nak tarbiyah depa ni..

Maka berlakulah beberapa insiden cabar-mencabar. Tok imam tu pun mencabar si mangkuk 3 ekor tu ke surau waktu Maghrib nanti.

Si Ali pun berkata, "Tok imam ingat kami ni jahil sangat ke? Takpa, nnt kami
buktikan yg kami bkn la jahil sgt spt yg disangkakan" .

Maka apabila hampir masuk waktu Maghrib pegilah malaun 3 ekor tu ke surau.

Tok imam pun suruh Ali azan.. Tanpa berlengah terus je Ali azan, "Allah
Ta'ala... Allah Ta'ala..." DgN segera tok imam merampas mikrofon drp Ali &
menyuruh tok bilal azan semula. Teserlah kejahilan Ali..

Selepas iqamat, masa nak sembahyang tok imam pun mengangkat takbiratul
ihram. Tok imam pun satu hal, angkat sekali x khusyuk, angkat 2x pun x
khusyuk jgk lg..

Masuk je kali ketiga, Budin panggil tok imam. "Tok, tok duduk kat belakang,
biar saya jadi imam." Tok imam pun undur le ke belakang.

Budin pun angkat le takbiratul ihram. "Allahu akbar!" Maka para makmum pun
ikut angkat takbiratul ihram & memulakan solat. Tiba2 je si Budin ni pusing
ke belakang dan berkata, "Aa, tengok! Sekali jee tokkkk!!"

Lalu batallah solat Budin. Yg lain2 pun ikut berenti sambil ketawa terbhk2..

Tok imam pun mintak pulak si Ciko jadi imam. Si Ciko pun terus ke depan jadi imam solat tersebut bermula dari takbir sampai le habis sembahyang. Siap dg wirid2nya sekali. Punyalah respek tok imam kat si Ciko niii...

Lepas solat, tok imam pun puji-memuji leee si Ciko ni... Tapi dgn bon gkaknye
si Ciko berkata,

"He hee, itu belum ambil wuduk lagi tu.Kalau tak, lagi dassat aku semayang tok!!!!
He heee..."

Tok imam pun terkedu & terpana...

p/s : jgn lupa ambil wuduk sblm solat , hormati org lebih tua & berpengalaman



Ketawa2 jugak tapi jadikan ia sebagai IKTIBAR

17 February 2010

Tanpa Rumah Sewa


Tersenyum girang rasenye..tiba di sanggar Kota, iaitu terminal Bas Kota tinggi..hehe. Dalam pada tu kepala penin gak..al maklum dok bangun2 tido jer..nak turun bas..

mase tu jam 5am.. wah..aku call ibu..mtk tulun amik..
sesampai umah...kat ruang tamu..adeq2 lelaki ku..bergelimpangan tidur..macam2 gaya..
hehe..mujur tak terpijak.. SORRY..

pagi tu lepas breakfast be hoon goreng..
yang lelaki..(abg & 3 adeq lelaki) bersiap nak p memancing..
cz petang karang kiterg plak nak balik kampung..

jam 2pm..amirul call..tye nape tader org kat tanjung??kata ade kenduri arwah..
pelik bin ajaib..ibu pon call mak cik aku..mak long bedah namanya..

"Rupa2nya..dierg tak jadik wat ari sabtu..nak wat ari ahad"
lar..aper pown aku, yan, n ibu n afiq kene r gak drive p balik kampung kat Tanjung sedili Besar..
sebab..budak2 tu kelaparan..pnat memancing r tuh..


ini kat Jeti kat kampung


ini pekan tanjung sedili

Rumah atuk tu..depan dia ade laut.. so..petang tu..bile sume dah tidur..penat kot..nash & nizam ajak aku p turun laut..ehehe..
apa ag.. aku pon join lah..borink dok umah..
Sakit kaki terpijak teritip..

Tup..tup kul 5pm..abg dah panggil..uwahaa..nak balik..
aduyai..camne nak naek nie..tembok tinggi sangat..
dengan tersengih2..mtk tolong amirul tarik aku..naik atas..
yan cakap..dah cam kene dera..ali tarik aku cam tarik anak patung..

esoknye...ahad.. tu naik satu kete je..p Tanjung..bz r..
malam tu ader kenduri arwah..mula nak wat ramai2..tapi
tak jadi diz time untuk atuk sorg jer..
next time baru lah ramai2 kot..
jam 11pm pon balik..tak boley nak tido sane..dah tader tempat..
ramai sangat..huhu

Isnin sepupu dari seremban datang..
Auf & Ayeb..jer..dierg stay umah arwah nenek..
selasa pagi..dierg ajak aku p air terjun..
erm..takper lah..ptg tu..
aku balik nagn budak dua orang tu..

Sampai di Vista dalam kul 10 pm..
jam giler..uwaaa..ase pening kpala..
al maklum..tak boley sangt dok lelama dlm transport..lagi2 jalan jauh..

Tamatlah..percutianku..

Penuh Aktiviti

4 hari bercuti sempena Raya Cina.. perjalanan ku bermula jam 9.00pm ke puduraya..
wah..ramai sangat orang.. takut plak nak lelama kat situ..
sementara menunggu bas yang akan bertolak jam 11.59pm... aku p r makan malam katanya ngan adeqku..aser selamat kit..hehe.
makan sambil dok tengok gelagat orang..ada yg mabuk minim toddi barangkali.. ishh..



sambil makan sambil mengumpat..wahaha.. biasa lah..bagi2 komen..
dalam jam 11.30pm aku ngan adeq pown bertolak r ke Puduraya..
MasyaAllah...sesaknye..

Bas tertangguh lebey kurang setengah jam..
almaklum ramai orang..of course panas giler..
dah cam kene salai..



Jam 12.30am, kira ari sabtu r kan..bas pon sampai..
aper ag..kiterg pon berpusu2 p naek bas di platform yg telah di beritahu..
naik jer..wahh..sejuk..
bas tak jalan ag..aku tengok adeq aku dah lena..
wahh..mengantuk sangat r tu..
aku pown join r. hehe

09 February 2010

Mengapa WANITA sangat Istimewa......

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
  • Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah... tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

    baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

    ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

    Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

    masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
    nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...

    bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang... la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok
    settle..

    dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

    ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...

    ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

    aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting.. ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun
    takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

    So?....apa yang peliknya..??

    Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

    Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat...pasti anda disayangi kerana memahami mereka...well, women understand women better... foward jugak kat lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lagi...

    Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...

    Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...

  • 08 February 2010

    F0Ne$T@ Kolej 14 - UPM

    foNESTA means Fourteen Fiesta.
    06022010 & 07022010 adalah di mana tarikh program ini berlangsung
    Ia berlangsung di Universiti Putra Malaysia, Serdang.

    Kira ini kali ke - 2 aku pergi ke fiesta ni.
    hehe

    Tiba di sana, 1st of all.. aku p makan lunch dulu..di kafetaria UPM kolej 14
    harga boley tahan murah..masakan pown sodapp..
    Then, p letak barang..cz aku menumpang di Kolej adeqku.
    Harap pihak pengurusan tak kesah eak..
    bagus promotion bebudak nie..

    Di FONESTa aku dapati byk gerai yang menjual barang..
    antaranya, gerai baju yg macam2 lah jenis..
    aksesori kereta..eah bukan..
    jual aksesori wanita cam brooch, jam, sarung tgn, make-up pown ader..
    tak tertinggal makanan

    erm ader mcm2..kentang, cucuk2, murtabak goreng.. etc
    sebelah malam pula turut diadakan..
    aku naek kayak..then flying fx..
    uwawa!!..takuTTT..
    but seronok..
    bab nih..yerlah dah la 1st time..mase AJK yg nak lepaskan aku..boley aku tak
    lepaskan tgn..
    dok pegang jer kat tiang..
    ahaha
    mane nak flying nye..
    ahaks..
    gayat..tp wat2 brani..

    sebelah malamnye..
    Fiesta idol..
    best gak ..
    pemenang dia guys..dari kolej 10 - lagu "MAHA KARYA CINTA"

    07022010 - Ahad..
    pepagi adeqku ajak p break 1st..
    breakfast lar = bahasa inggeris nye..sarapan.. hehe

    pahtu..ikut yer p bli brg2 gerai..
    aku dapat air kotak susu..yum!yum!..sedappp

    aku p dok bilik tengok citer korea.. tup2..
    dah kul 2pm..solat..
    then p turun..merayau2..
    hehe

    jam 4.30pm..adeq aku p anto kat stesen bas..
    hehe..
    best r..sekurang2nye..hari cuti ku terisi..

    @_@ gambar tak upload ag ler..huhu

    03 February 2010

    Family Day


    Post ni..saje lah nak berkongsi cerita...
    bukan cerita kedai kopi yer~~
    hehe
    ini cerite..p bercuti r bagi aku..

    sabtu lepas 30 January 2010
    abg ku ade family day under jabatan pertanian kat
    Tanjung bidara, Melaka..
    kiterg p 2 kete..

    sampai je sana..
    ehemm...
    apa yg penting??...kerjasama..
    bukan lah..
    tu wonderpets..
    makan..yum!yum!..
    sedap..
    pah tu check in chalet..
    rumah sebuah depan laut..
    wah!!!
    best2

    ptg tu ade xtvti..sukaneka..
    mcm2 kategori lah..
    untuk kanak2, wanita, lelaki, n staff..

    aku??
    ehehe..tak serta aper2.. pown..
    p jaga adeq bongsu aku..mandi kolam..
    sambil tu cuci mata..kali..
    ahaks..

    malam...ade mjlis formal..
    tunggu abg aku berucap kat depan..
    and ni yg best..makan..
    hikhik.. cam kebulur je
    bukan...senang nak makan sedap2 tau..
    ade nasi greng, mee greng, sosej, wedges
    erm..BBQ..daging kmbing, ayam, ikan..\cecah nagn sos black paper..
    uwalllaaahh..
    sedap..

    sje jer wat terliur..
    ahaha
    mlm tu gak ade mjlis penyampaian hadiah
    mewah..lah..
    dari jabatan pertanian kan..
    ehehe..

    ahad..abg anto aku kat
    KTM seremban..
    blur gak aku..
    1st time..

    tp akhirnya..sampai gak umh sewa..
    kat Vista

    Maka, berakhirlah..hari cuti aku bersama
    ibu, abang, dan adeq2 laki2 aku di tanjung bidara
    untuk sabtu ni..

    next week.. laen plak program..
    hehe