Visitors

24 December 2009

Rindu ke saper??

Uhm... salam kembali..
diam tak diam dah bulan 12, lagi seminggu jer nak
Tahun Baru
2010
uwawa...

adakah azam anda tahun ni dah tercapai??
aku??
erm..setelah ditolak, tmbah, darab, bahagi..
ade ag yg tak tertunai...

actually...
rinduu bangat..membuatkan hariku..
sedikit tak best..

Bestkan kalo dapat balik kampung hari- hari..
melampau r tu..kan
ehehe
tak pon..sebulan sekali..
ok gak tu

so faham lah kan..
miss kat adeq2
mierul, nas, nizam, afiq
&
yana
& paling2..
kat my BELOVED MOM

:-)

ag satu kat oren..
aritu mase mule2 balik..oren tak sihat..
ciannnn sanagt
dok tdo jer..
bg makan asik2 muntah
tapi..
mase dah nak ke KL semula..
alhamdulillah..
OREN dah sihat..
makan pon..takde muntah2
agknye..
nak mkn friskis kot..
msti ye terpengaruh tengok iklan TV
ehehe..

okey la..cukup la jadi tukang karut tentang oren..
ehehe


05 December 2009

HIDUP BERANI UNTUK GAGAL

"HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

* Contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dari blog MY ADHA™ : http://myadha.blogspot.com

*
Zai Kulim - Zai Kulim


Contest ini adalah penutup bagi tahun 2009

Ini contest terakhir untuk penutup tahun 2009. Semuga contest ini akan memberi manafaat kepada ramai teman-teman blogger dan semuga contest ini juga dapat merangsang MINDA BAWAH SEDAR kita untuk terus mengharungi 2010 yang lebih mencabar.

Contest ini berjaya dianjurkan atas sokongan sponsor yang sentiasa bermurah hati iaitu DSGClicks, Berani Gagal Network, One Malaysia Blogshops, Anisha Online Mall dan Saudacare.

1. Contest mudah sahaja iaitu dipenghujung contest (tarikh penutup akan diumumkan kemudian), blog yang tersenarai di sesawang pencarian google.com.my menggunakan page the web berdasarkan browser FireFox dengan kata kunci "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" pada ranking 1 - 5 akan memenangi hadiah bernilai RM500 setiap seorang dan pada ranking 6 - 10 akan memenangi hadiah bernilai RM250 setiap seorang.

2. Kepada yang rajin mempromosi contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" akan mendapat hadiah RM10 untuk setiap referral. Lebih banyak referralnya maka lebih banyaklah hadiahnya.

3. Hadiah bertuah untuk penyertaan ke 10, 25, 50, 75, 100 dan seterusnya setiap gandaan 25 bernilai RM50 mengikut urutan link yang dihantar melalui ruang komen.

Syarat-syarat contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL"

1. Terbuka kepada Satu Dunia Melayu yang mempunyai weblog samada berbahasa Melayu atau English.

2. Buat satu entri bebas di weblog ANDA dan wajib ada perkataan "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dan saya tahu contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dari blog : contoh saya tahu contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" dari blog Hidup Biar Sedap.
3. Dalam entri Anda wajib ada nama-nama sponsor dan tolong update bila ada sponsor baru.
4. Dalam entri jangan lupa backlink kepada Denaihati.
5. Tinggalkan komen dan link entri anda di posting contest "HIDUP BERANI UNTUK GAGAL" di weblog Yang Terbuku Di Hati.
6. Jangan lupa subscribe blog ini melalui email dan aktifkan.
7. Follow Twitter @Denaihati dan klik button retweet di entri ini.
8. Follow Facebook @Denaihati dan kongsikan link contest ini dengan teman-teman Facebook ANDA.
9. Tambahkan link blog Denaihati ke dalam bloglist ANDA untuk terus monitor contest ini.

10. Hadiah hanya untuk weblog sahaja, website forum dan website umum tidak dikira, seandainya bukan weblog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 10 weblog teratas dikira sebagai pemenang.
11. Penganjur berhak mengubah atau update syarat-syarat mengikut kesesuaian pada bila-bila masa.

Keputusan

Pemenang akan diumumkan 2 minggu selepas tarikh tamat contest (akan diumumkan kemudian).

Pertanyaan

Boleh bertanya terus melalui ruang komen, twitter @Denaihati, facebook @Denaihati atau tinggalkan pesan di contact. Jangan lupa untuk lawat blog ini untuk melihat update terbaru.

"HIDUP MESTI BERANI UNTUK GAGAL UNTUK KEJAYAAN YANG LEBIH CEMERLANG PADA TAHUN 2010".



Hilang mood

salam..
semalam 4/12/2009 lepas balik keje jam 5.30pm
fizah n adek p MidValley
katanya nak celebrate my birth awal..
wow!!
untungkan dpt adeq camtu

1st tiba di midValley
dia cakap jom p Dunkin Donut...nak blikan aku something

wow..iced blended mocha latte


ni lah yang dia bli untuk aku..
memang pon pernh cakap dulu..nak sangat minum air ni
namun
hampa..sangt
ade ker patut.. oder, then bayar RM10.20
kiterg disuruh tunggu sebentar...oleh cashier.
oklah..air tu pye pasal..agpon dah byr kan
ade r dalam 5mint
cashier tu pon berkata2
" kak cream tuk air ni dah habis la..boley akak tunggu??'
dah habiz??dgn hampa nya
ehehe..ok lah agk2 bp lme nk tunggu
dia tak sure..
uhm..dia suggest amik 1 donut..kiterg tanak..
naper r tak cek awl2..cream dah habiz..
pastu duit taknak pulangkan

aku pon cakap la..kalo
tau takde..baik kiterg oder yg air ag stu tu..murah je
kitrg p cni sbb nak air yg tdi..
dengan hampa..kami pon kluar

(ase nak marah jer tau..)


then p mc Donald..makn malam
oder prosperity burger
huala wei..pedas nye..
ase lada hitam

shopping ckit bli brg adeq nak g camp
siap bergambar ag kat christmas pye pokok..huhu

jam 10pm balik lah naik rapidKL


02 November 2009

1st November 2009

Salam...
Hari ni..aku cukup gembira...
nak tau?
erm..sebab hari ni..seawal pagi
aku p jumpa adeqku

hehe...

kami p Midvalley...
terharu rase..cz dari UPM dia sanggup
turun kat tmpatku..
uhm..untung ade adeq cam dia
Aku rasa bersyukur sangat..

pagi..
P bkfest...
berbunga hatiku melihat dia makan

after zuhur
kami p tengok papadom..
nice movie..
tangkap nangis..
teringatlah ayahku..
sob..sob..
5 star lah untuk citer nie..


Niat...
actually, aku dah niat nak bg Teddy Bear as her present
uhm..aku pon beli gak..
al maklum..aku ni gile ngan teddy bear
huhu

jam 7pm..sampai umah
adikku tido kat umah sewa..
risau rasenya..if
dia tak selesa..
haaa'''
how i want to say??

2nd November 2009
today i should go to work..
:-)
anyway..
aku sayang sesangat kat adikku nie..
Nur Liyana
ketulusan hatinya..
uhm..tak dapat di gambarkan..

Thanks to Allah s.w.t.



Kehidupan spt A B C

A :
Adil pada dirimu
B :
Beranikan dirimu
C :
Cekalkan hatimu
D :
Derma selalu
E :
Elakkan pertelingkahan sesama kite
F :
Fikir sebelum bertindak terburu2
G :
Gembira selalu
H :
hormat orang tua
I :
Ingat akan tuhan
J :
Jangan berdusta
K :
Kasih akan daku
L :
Lemah lembut amalan semua
M :
Makan makanan seimbang
N :
Nafsu jangan dituruti
O :
Oh ! pamerkan kesempurnaan dirimu
P :
Pentingkan kesihatanmu
Q :
Qualiti dalam kerjaya dan tugasmu
R :
Rajin berusaha
S :
Solat jangan ditinggalkan
T :
Tanamkan sifat bekerjasama
U :
Utamakan alam sekitar
V :
Variasikan pengalamanmu
W :
Wajibkan amalan membaca AQ
X :
X-ray diri sendiri
Y :
Yakin pada diri sendiri
Z :
Zalim jangan sekali


"Kehidupan di dunia ibarat seorang perantau"
(Hadis Riwayat Bukhari)

Apa Kata Perempuan...?

FINE
Ini la yang perempuan suka gunakan untuk hentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai - hanya akan membawa anda berdua bergaduh.

LIMA MINIT

Ini sebenarnya setengah jam. Ianya sama jugak dengan lima minit yang perlawanan bola sepak akan berakhir sebelum anda membawa sampah ke luar, jadi ini adalah pertukaran yang seimbang.

TAKDE APA-APA

Ini bermakna "something" dan anda perlu berjaga-jaga! Perkataan ini melambangkan perasaan perempuan yang inginkan anda berputar-putar kat dalam macam mesin basuh. Selalunya, ini akan memulakan pergaduhan yang akan bertahan selama 'LIMA MINIT' dan diakhiri dengan 'FINE'.

PERGILAH! (dengan kening terangkat)

Ini adalah satu cabaran yang akan membuat si perempuan menjadi marah dengan 'TAKDE APA-APA' dan diakhiri dengan 'FINE'. PERGILAH (dengan kening biasa) Ini bermakna 'mengalah' atau 'buat je la apa yang awak nak sebab saya tak kisah'. Anda hanya akan mendapat situasi ini dan dalam beberapa minit diikuti dengan 'TAKDE APA-APA', 'FINE' dan dia akan bercakap kembali dengan anda dalam masa 'LIMA MINIT' apabila dia dah sejuk.

MENGELUH YANG KUAT

Ini sebenarnya bukanlah perkataan, tetapi kenyataan yang sering disalah anggap oleh kaum lelaki. 'MENGELUH YANG KUAT' bermakna dia merasakan anda adalah seorang yang bodoh ketika itu dan dia sendiri terfikir kenapalah dia menghabiskan masa berdiri di situ dan bergaduh mengenai 'TAKDE APA-APA'.

MENGELUH YANG PERLAHAN
Lagi sekali, ini bukanlah perkataan. 'MENGELUH YANG PERLAHAN' membawa maksud yang dia berasa puas. Adalah lebih elok jika anda duduk diam, jangan buat sebarang tindakan... dan dia akan kekal puas.

OKAY LAH
Ini adalah kenyataan yang paling merbahaya seorang perempuan boleh buat kepada lelaki. 'OKAY LAH' bermakna dia ingin berfikir panjang sebelum dia membalas terhadap perbuatan anda yang telah menyakitkan hatinya. 'OKAY LAH' selalunya digunakan dengan 'FINE' bersama 'Kening Yang Terangkat'.

BUAT LAH
Satu ketika di masa depan dalam masa terdekat, anda akan dilanda masalah yang besar.

TOLONGLAH

Ini bukan kenyataan, sebaliknya adalah pelawaan. Seorang perempuan memberi anda peluang untuk mengeluarkan sebarang alasan atau sebab di atas apa yang telah anda lakukan. Anda mempunyai peluang yang adil dengan kejujuran, jadi berhati-hati dan anda tidak akan mendapat 'OKAY LAH'.

TERIMA KASIH
Seorang perempuan mengucapkan terima kasih. Jangan pengsan. Terima dan ucapkan sama-sama.

TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK

Ini banyak berbeza dari 'TERIMA KASIH'. Seorang perempuan akan menggunakan ini apabila dia dah terlampau marah pada anda. Ini menunjukkan yang anda telah menyinggung perasaannya dan akan diikuti dengan 'MENGELUH YANG KUAT'. Berhati-hati untuk tidak bertanya apa yang salah selepas 'MENGELUH YANG KUAT' kerana ini hanya akan membuat dia berkata 'TAKDE APA-APA'.

29 October 2009

How to take care of Baby

xtually information ni di upload dari seseorang gak.. or mybe ade yg pernah membacanya. Tapi ase lucu pown ade mase tgk picture2 nie..

so..dengan suke hati..nak lah saya berkongsi info ni dengan semua pengunjung blog..


11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222

3333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333

4444444444444444444444444444444444444444444444444444444444

555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555

66666666666666666666666666666666666666666666666666666666666

7777777777777777777777777777777777777777777777777777777777777777777

8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

99999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999

10101010101010101010101010101010101010101010101010101010101010

1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

1212121212121212121212121212121212121212

131313133113331111113333333331333333333333333

1414111111111111111111111144444444444444444444444444444

111111111111111111111111111111111111111555555555555555555555555555555

111111111111111111111111111166666666666666666666666666666

111111111111111111111111177777777777777777777777777777777777

111111111111111111111111118888888888888888888888888888888888

111111111111111111111119999999999999999999999999999999

22222222222222222222222220000000000000000000000000000

222222222222222222222222222222111111111111111111111111111111111111111


22222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222


SELAMAT MENCUBA!!


12 October 2009

Hampa Hatiku - UNGU



Pernah Kah Kau Merasa 2x
Cukup Sudah Kuberikan Cintaku
Cukup Sudah Rasa ini Untukkmu
Mati Sudah Hati ini Padamu
Mati Sudah Hasrat Ingin Bersamamu


Reff Ungu 2x
Pernah Kah Kau Merasa
Hatimu Hampa
Pernah Kah Kau Merasa
Hatimu Kosong


Buang Saja Kata Cintamu
Buang Saja Kata Maafmu
Hasratmu Sudah Hati ini Padamu
Hasrat Sudah Hasrat Ingin Bersamamu

Back To Reff Ungu 2x

Rap Version

Maafkan aku Sayangku
Bukan Maksudku Menyakitimu
Menghianatiku
Ampuni aku Sayangku
Cukup Katakan aku Tak Lagi Mencintaimu

Pernah Kah Kau Merasa 3x



09 October 2009

Durian Kura- Kura

Picture nie, di upload dari sumber di atas..katanya Durian Kura2..hehe. 1st time mendengarnye..moh ler kite tgk..














From: nurul atiqah <bluebutter_fliez@yahoo.com>



Hantaran : Terima & memberi

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih.. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.
Surah Ar Rad




Surah Ar Ra'd

Apa benda nih detik hati Nabil.

Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala.. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : Auzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. kedengar suara gemersik Ustaz Saad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran... Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Saad.


Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama.. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya... penutup Ustaz Saad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya..

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa
ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.


read dis...

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his
relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by
his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the
shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki
itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang
betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu
berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan
Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya
mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai
ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang
diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah
tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia
dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an,
which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low
voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will
have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku
adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara
yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang.
Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from
Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada
Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang
dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement,
before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the
Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di
hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,
mahupun dari nabi atau malaikat.'

Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

May Allah bestow this favour on all of us.

18 September 2009

Salam Aidilfitri_2009/ September

Dengan Lafaz


Hari ni, I last day..sebelum cuti Beraya la..huhu. First of all, nak wish Selamat Hari raya.. Mintak maaf la..wat kengkawan n rakan n taulan..mase ni lah kan..nak mintak maaf..ayat tu pown dah cam jdik ayat rutin.. huhu.

Tahun nie.. takde bju raye trbaru kot.. huhu.

aperpon, selamat hari raya.. maaf zahir dan bati..batin tu ner r tau ade yg terkechik ati..

kan ?kan?



kad raye untuk semua !!!

14 September 2009

malam 7 (tujuh ) likur


Kini, pelita api bagai telah menjadi suatu yang “tradisional”. Mengapa? Sebab rata-rata rakyat malaysia kini lebih gemar menggunakan lampu kelip-kelip berbanding memasang pelita. Mungkin kerana sukar untuk mendapat bekalan minyak tanah ataupun sebab harga minyak dah naik? mybe..lah

Apa pun.. biarlah kemeriahan yang kita raikan ini tidak menjauhkan kita daripada mengingatiNya dan tidak mensia-siakan sebulan Ramadhan yang kian berlalu ini..

Semoga hari raya aidilifitri ini akan mengingatkan kita kepada fitrah kita semula.

______________________________

Itu pendapat saya lah..ni ade sedikit..maklumat yang saya amik dari satu laman web berkenaan Malam tujuh likur : http://www.saujanautama3.com/?p=405

"Tiga perspektif berbeza malam tujuh likur"

Oleh Rashiqah Ilmi Abd Rahim
rashiqah@bharian.com.my

Falsafah masyarakt Islam di sebalik budaya Ramadan

MALAM tujuh likur yang menjadi sebahagian daripada budaya setempat pada setiap Ramadan di negara ini menyimpan sejumlah tafsiran dengan sesetengahnya dikaitkan dengan kepercayaan India, Melayu dan Islam.

Ada pihak yang mengaitkannya dengan amalan masyarakat Hindu yang menerangi rumah untuk menyambut Dewi Lakshmi (Dewi Kekayaan) masuk ke rumah pada malam Deepavali manakala daripada sudut budaya Melayu ia bertujuan menerangkan perjalanan jemaah ke surau atau masjid.

Sudut agama pula, malam tujuh likur sering dikaitkan dengan Lailatulqadar iaitu detik keemasan untuk individu Muslim merebut syurga apabila malaikat dan Jibril akan turun ke bumi untuk mengaminkan doa orang yang bersembahyang, bertasbih, bertahmid dan bertakbir kepada Allah.

Pensyarah Jabatan Linguistik, Akademi Pengajian Melayu (APM), Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Nor Hisham Osman yang melalui zaman kanak-kanak di kampung berpeluang menyaksikan malam tujuh likur sebagai hari masyarakat desa menyiapkan juadah sebelum Syawal.

“Lazimnya beberapa rumah berhampiran akan bersatu tenaga menyediakan juadah seperti dodol dan meminta bantuan kanak-kanak untuk menumbuk gula mahupun tepung menggunakan lesung kaki selain bergilir-gilir mengacau kerana ia mengambil masa panjang untuk dimasak,” katanya.

Berhubung tradisi memasang panjut pada masa itu, ia dikatakan bagi membantu mereka yang menuju ke surau atau masjid bagi menunaikan tarawih kerana suasana pada malam terlalu gelap dan mungkin membahayakan keselamatan.

“Orang kampung memasang panjut sepanjang Ramadan sebenarnya sebagai simbol meraikan bulan mulia itu dan menjadi penyeri setiap rumah kerana kami tiada kemudahan elektrik seperti hari ini,” katanya pada pertemuan dengan Sastera, baru-baru ini.

Malam tujuh likur turut meninggalkan nostalgia kenakalan zaman kanak-kanaknya bersama-sama rakan sekampung yang gemar menyakat penduduk kampung terutama golongan tua terutama ketika mereka pergi menunaikan tarawih.

“Saya dan rakan-rakan sering mengusik orang kampung dengan mengikat ‘mercun tarik’ pada selipar dan basikal ketika mereka menunaikan solat tarawih di surau. Gelagat penduduk kampung yang menjerit dan melatah apabila mercun meletup, menggembirakan kami,” ujarnya.

Dr Nor Hisham mengakui pada zaman kanak-kanaknya sebahagian besar daripada mereka menggunakan tarawih sebagai alasan untuk keluar bermain polis sentri dan menikmati moreh tanpa menunaikan sembahyang sunat terbabit.

“Kenakalan ‘geng’ kami sudah diketahui penduduk kampung dan mereka tahu segala kegiatan yang lazim dilakukan terutama pada malam tujuh likur meskipun ada kalanya tak terfikirkan orang dewasa, tetapi ia memeriahkan suasana Ramadan di kampung saya,” ujarnya.

Pereka Grafik, Jabatan Multimedia dan Korporat Universiti Teknologi Mara (UiTM), Rosli Mahmood, pula berkongsi pengalaman tujuh likur di Sungai Besar sekitar 1985 apabila beliau dan rakan-rakan dikejar penduduk kampung kerana kenakalan mereka.

“Jiwa muda yang gemar bermain dan mengusik menyebabkan saya dan rakan-rakan mengetuk beduk di surau bermula jam 12 hingga 3 pagi sampai menimbulkan kemarahan orang kampung. Walaupun dikejar dan dimarahi penduduk, kami tidak pernah rasa takut malah berasa puas hati,” katanya sambil tersenyum mengingatkan peristiwa itu.

Selain mengetuk beduk, Rosli dan rakan-rakannya juga membuat panjut dan membina pintu gerbang menggunakan bahan semula jadi dan terbuang seperti tin susu dan batang buluh berdasarkan kreativiti mereka.

Baginya pengalaman malam tujuh likur pada ketika itu tidak mungkin dinikmati generasi kini kerana ia tidak lagi menjadi sebahagian daripada budaya mereka, walaupun masih ada sesetengah kawasan mengamalkannya, ia tetap tidak setanding kemeriahan masyarakat dulu.

“Sungguh pun demikian, saya juga mengisi masa dengan aktiviti sampingan yang lebih berfaedah seperti menjual ais batu dan pelbagai jenis buah-buahan untuk mengumpul duit bagi membeli kasut dan baju untuk menyambut Aidilfitri,” ujarnya.

Source : http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Sastera/20080918091318/Article/index_html

12 September 2009

LARIK LAGU "denGan NafasMu-UngU"


[*]
Izinkan ku ucap kata taubat
Sebelum Kau memanggilku
kembali pada-Mu, menutup waktuku

Izinkan ku serukan nama-Mu
Sebelum nyawa dalam tubuhku
Kau ambil, kembali pada-MU




[**]
Karna ku tahu, hanyalah pada diri-Mu
Tempatku mengadu, tempatku mengeluh
Di dalam do’aku

[***]
Dan demi nafas yang telah kau hembuskan dalam kehidupanku
liriklaguindonesiapopuler.blogspot.com
Ku berjanji, ku akan menjadi yang terbaik
Menjalankan segala perintah-Mu, menjauhi segala larangan-Mu
adalah sebaris do’a ku untuk-Mu


Lirik Lagu : "Bukan NiatKu-IkLim"



1
Tertutupkah Sudah Hatimu
Untuk Menerima ku Lagi
Apakah Keras Hatimu
Tak Bisa Lentur Lagi



2
Bukan ku Sengaja
Mahu Kau Terluka
Bukan Niatku

Kalau Pun Memang
aku Bersalah
Namun Sebesar Manakah
Begitu Susah Utk Kau Maafkan
Hingga Ingin Kau Singkirkan
Bumi Yang Manakah Yang Tak Pernah Basah
Bila Hujan Mencurah


4
aku Usah Berubah
Usah Diturutkan Hati Marah
Di Hati Kecilmu
ku Tahu Kau Tak Begitu

Sudah Lumrah Cinta
Suka Bersulamkan Air Mata
Kita Dihiris Rencana
Terpetik Cinta Sukunya



Kita Buang Keruh Yang Melanda
Kasih Pasti Jernih Semula
Tak Siapa Di Dunia Merasa
Cinta Terlepas Sengsara

Tanpa Rajuk Hiba
Tak Ketemu Makna
Nikmatnya Cinta

Ulang 4 5 1 2
Bukan Niatku

Ulang Dari 1